Site Loader

Ordet protese stamme fra Grækenland og betyder tilføjelse. Det vil altså sige en tandtilføjelse, hvilket giver meget god mening, da en tandprotese er en konstruktion af en tand som erstatning af enten en eller flere manglende eller defekte tænder. En tandprotese er også kendetegnet ved, at du selv kan tage protesen ud, hvilket er en fordel, da du kan rengøre den og sætte den på igen, ligesom du ønsker det. En tandprotese er lavet af et basismateriale af akryl, som er en slags plastmateriale. Materialet er lavet i farver, som gør natur tandprotesen til en naturlig ting og går nærmest i et med de naturlige tænder og tandkød. Tandproteserne kan også lires op med forskellige indlæg lavet af guld.

Forskellige typer tandproteser

Hvis du skal have en tandprotese, er det en god ide at lave en lille forberedelse, inden du går i gang med det. Der findes nemlig flere forskellige typer af tandproteser, som du kan gøre brug af. Hvis du ønsker at vide mere om de forskellige typer af tandproteser som du kan få, kan du med fordel læse med her, hvor der kommer en lille forklaring på de forskellige typer tandproteser. Der findes 4 forskellige typer af tandproteser, som der bliver dykket dybere ned i lige her.

 

Den første proteser som vi dykker ned, i er helprotesen. Helprotesen er en protese, som erstatter samtlige tænder i kæben. Du kan få helproteser i både over- og undermund, så hedder protesen et helsæt også kaldet gebis. Et gebis er en fuldkommen erstatning af tandsættet. Hvis helprotesen kan hvile på naturlige tandrødder, er der tale om et dækprotese. Den tredje proteser er en delprotese, som erstatter nogle af tænder i kæben og hvis protesen fremstilles på basis af et metalskelet kaldes den en unitor. En anden delprotese er en såkaldt smileprotese, som erstatter en eller to tænder fortil. Den sidste protese er en obturatorprotese, som betyder at tilstoppe. Protesen fremstilles til personer, der har mistet dele af kæben.

Fremstilling af tandproteser

 

Uanset hvilken type tandprotese, er fremstillingsproceduren næsten den samme. Proteserne fremstilles enten hos tandteknikere eller tandlæger. Fremstilling sker ved et aftryk af kæben, som der laves en gipsmodel efter. Aftrykket laves når gummerne er helet efter tandudtrækning. Fremstillingen af tandproteser kan kræve flere besøg hos enten en tandtekniker eller tandlægen. Mange mennesker lever med tandproteserne, men der kan forekomme en del individuelle problemer med disse proteser. Det er vigtigt at gå til jævnlige kontrol af tandproteserne, ved at gå jævnligt til en klinisk tandtekniker eller tandlæge. Mange mennesker kan fungere med proteserne i rigtig lang tid, fordi de vænner sig til de små forandringer som proteserne kommer med.  Hvis du ønsker at vide mere om tandproteser kan du kigge med her – http://www.rixtandteknik.dk/tandproteser/.

admin